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July 2025 CMS Quarterly OASIS Q&As 

Category 2 

Question 1: Does OASIS data need to be collected and submitted for Medicare Part B Outpatient 
Therapy service patients that are being seen by a home health agency?  

Answer 1: If a Medicare beneficiary receives skilled outpatient therapy services from an approved 
Medicare-certified home health agency that is billed as outpatient services, then OASIS is required.  
OASIS data collection and submission is required for all patients over the age of 18, regardless of payer, 
except for those receiving only maternity services, or those receiving only personal care, chore or 
housekeeping services. 

Questions about billing outpatient therapy services should be directed to the MAC. 

Question 2: If none of the services a patient’s payer authorizes (e.g., long term medication set 
up/management, flushes, simple dressing changes) are considered “skilled” under the Medicare home 
health benefit, would OASIS data collection and submission be required?  

Answer 2: If none of the services provided meet the definition of “skilled” as defined in Chapter 7 of the 
Medicare Benefit Policy Manual, then OASIS is not required. If any of the services provided meet the 
definition of “skilled” as defined in Chapter 7 of the Medicare Benefit Policy Manual, then OASIS is 
required, assuming the patient does not meet one of the OASIS exemptions.  

Question 3: We received a referral for occupational therapy (OT) only for a patient with private (non-
Medicare) insurance. The private insurance will pay for home health in this instance, although, since 
this patient does not have orders for nursing, SLP or PT, they would not be eligible for home health 
(HH) under the Medicare benefit.  

Since a patient is not eligible for the Medicare home health benefit when only OT is ordered, is OASIS 
data collection and submission required for this patient? 

Answer 3: OASIS data collection and submission are required for all patients over the age of 18, 
regardless of payer, except for those receiving only maternity services, or those receiving only personal 
care, chore or housekeeping services. Regardless of payer, to identify if a patient requires OASIS data 
collection and submission under all-payer, home health agencies (HHAs) should follow the Medicare 
home health benefit definition of “skilled services”.  
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Except as they relate to identifying if “skilled care” is being provided, other coverage criteria for the 
Medicare Home Health Benefit (e.g., homebound status, need for intermittent nursing, continuing 
Occupational Therapy), are not considered when identifying if OASIS is required. 

Please note that while the need for OT alone does not establish initial eligibility for the Medicare home 
health benefit; if allowed by non-Medicare payers, occupational therapy may establish eligibility under 
other payers. 

Question 4: We understand that Medicare does not require a new Start of Care (SOC) when a patient's 
payer changes from Original Medicare (FFS) to a Medicare Advantage plan (per the Medicare Claims 
Processing Manual, Chapter 10, Section 10.1.23 - Changes in Beneficiary's Payment Source). However, 
for varying reasons including EMR limitations, some home health agencies (HHAs) elect to document 
all changes in payer source according to Medicare's requirement when a patient changes from any 
payer TO Original Medicare (i.e., to always complete a new SOC to coincide with the effective date of 
the new payer).  

The April 2025 CMS Quarterly OASIS Q&A Q7 states: "If continued OT is the only active service at the 
time of a pay source change from Medicare Advantage to Original Medicare (FFS), the OT can 
complete the SOC OASIS and continue to provide care as the only active discipline for the remainder 
of the home health stay."  

For HHAs whose policy is to complete a new SOC when the pay source changes from Original 
Medicare to a Medicare Advantage plan, does this new guidance regarding continued OT completing 
the SOC also apply? 

Answer 4: When a patient transitions from Original (Traditional) Medicare (FFS) to a Medicare 
Advantage (MA) plan while a home health patient, a new Start of Care (SOC) OASIS assessment is not 
required. If the patient is still receiving skilled services, the home health agency (HHA) should indicate 
the change in payer source on the OASIS at the next assessment time point. While not required, if an 
HHA elects to complete a new SOC when a patient experiences a payment source change from Original 
Medicare to a Medicare Advantage payer, and if continuing OT is the only active service remaining at the 
time of the pay source change, the OT may complete the SOC OASIS and continue to provide care as the 
only active discipline, as the original eligibility for the home health benefit remains uninterrupted.  

Medicare Advantage plans are required to cover home health care services at the same level as Original 
Medicare. However, there are some differences to be aware of: 

• Medicare Advantage enrollees may need to use an HHA that is in-network for the specific
Medicare Advantage plan

• Some plans may require prior authorization or a referral from the patient’s doctor before the
patient can receive home health services

• While Original Medicare fully covers home health services, Medicare Advantage plans may
charge copayments, deductibles, or coinsurance



CMS regulations at 42 CFR 422.112(b)(8) provide important continuity of care protections to ensure that 
patients newly enrolled in Medicare Advantage plans can maintain their existing care arrangements 
during the initial transition period. MA plans must provide a minimum 90-day transition period for any 
active course(s) of treatment when an enrollee has enrolled in an MA plan after starting a course of 
treatment, even if the service is furnished by an out-of-network provider. This includes enrollees new to 
a plan and enrollees new to Medicare. The MA plan must not disrupt or require reauthorization for an 
active course of treatment for new plan enrollees for a period of at least 90 days. 

Category 4 

M1840 

Question 5: If a patient can physically get to and from the toilet in the bathroom with/without 
assistance but experiences incontinence on the way, should the episode of incontinence be 
considered when coding M1840 - Toilet Transferring? 

Answer 5: M1840 - Toilet Transferring identifies the patient’s ability to safely get to and from and 
transfer on and off the toilet or bedside commode. The intent of the item is to identify the patient’s 
ABILITY, not necessarily actual performance. These items address the patient’s ability to safely perform 
toilet transferring, given the current physical and mental/emotional/cognitive status, activities 
permitted, and environment.  

The patient’s experience of incontinence should only be considered if it affects their ABILITY to safely 
get to and from and transfer on and off the toilet or bedside commode. 

GG0110, GG0170M, GG0170N, GG0170O 
Question 6: A patient has stairs and an elevator in their home. Is an elevator considered a mechanical 
lift for GG0110C - Prior Device Use; Mechanical lift? Does it count as an assistive device, like a stair lift 
for GG0170M - 1 Step (curb), GG0170N - 4 steps, and GG0170O - 12 steps?  

Answer 6: GG0110 - Prior Device Use identifies the patient’s use of devices and aids immediately prior 
to the most recent illness, exacerbation, or injury that initiated the current episode of care.  

The definition for GG0110C - Mechanical lift includes any device a patient or caregiver requires for lifting 
or supporting the patient’s body weight. Examples include, but are not limited to: stair lift, Hoyer lift, 
bathtub lift, sit-to-stand lift, stand assist, electric recliner and full-body style lifts.  

For the response categories in GG0110, CMS does not provide an exhaustive list of assistive devices that 
may be used when coding this item. Clinical judgment may be used to determine whether other devices 
meet the definition provided. 

The intent of GG0170M - 1 step (curb), GG0170N - 4 steps, and GG0170O - 12 steps is to assess the 
patient’s ability to go up and down 1 step (curb), 4 steps, and 12 steps with or without a rail. An elevator 
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is not considered a step/curb and should not be used in place of a step or curb when assessing these 
activities.   

GG0130/GG0170 
Question 7: When coding the GG0130 - Self Care and GG0170 - Mobility activities it is being suggested 
that we not code higher than “supervision” due to the assessing clinician being present during the 
assessment and supervising the patient at that time. Is this the correct approach for coding GG 
activities? 

Answer 7: When assessing the GG0130 - Self-care and GG0170 - Mobility activities, allow the patient to 
complete each activity as independently as possible, as long as they are safe.  

A clinician’s presence for the purpose of completing the assessment should not automatically be 
considered as providing a “supervision” level of assistance when coding Section GG activities. For 
GG0130 and GG0170, the assessing clinician would code each activity based on the type and amount of 
assistance required to complete the activity safely. 

GG0170M, GG0170N, GG0170O 
Question 8: If a patient is a wheelchair user and goes up a ramp, can the ramp be considered when 
coding the GG0170 - stair activities? 

Answer 8: A ramp is not considered a step/curb and should not be used in place of a step or curb when 
assessing this activity.   

The intent of GG0170M - 1 step (curb), GG0170N - 4 steps, and GG0170O - 12 steps is to assess the 
patient’s ability to go up and down 1 step (curb), 4 steps, and 12 steps with or without a rail.  

K0520 
Question 9: Is a fluid restricted diet considered a therapeutic diet for K0520D - Nutritional 
Approaches; Therapeutic Diet? 

Answer 9: The intent of K0520 - Nutritional Approaches is to assess and report which of the listed 
nutritional approaches apply to the patient.  

If, in the situation described, the fluid restriction is prescribed to manage a disease or clinical condition, 
then yes, a fluid restricted diet is considered a therapeutic diet for item K0520D. Therapeutic diets are 
not defined by the content of what is provided or when it is served, but WHY is the diet required. 

O0110 
Question 10: When coding O0110 - Special Treatments, Procedures, and Programs, should O0110E1 - 
Tracheostomy care only be checked when the patient still has a tracheostomy tube present or would 
it also be checked for patients who have been decannulated (trach removed) but care to the trach 
stoma site is part of the current care/treatment plan?  
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Answer 10: O0110E1 - Tracheostomy care should be coded if care is to the tracheostomy/stoma is part 
of the current care/treatment plan, even after decannulation. 

This would apply whether the patient performs their own tracheostomy care or receives assistance. 
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